EMG

EMG-vel a környéki idegek és izmok betegségei vizsgálhatók.

Alkalmas a zsibbadások, bénulások, izomsorvadás eredetének megállapítására. Kizárólagos eszköze az ún. alagút szindrómák diagnosztizálásának. Nélkülözhetetlen a különböző eredetű (anyagcsere pl. cukor-vagy pajzsmirigybetegség, alkohol- vagy mérgező anyagok okozta)  perifériás idegbántalmak, izombetegségek vizsgálatához valamint a kóros fáradékonyság okának megállapításához

A vizsgálat egy modern, számítógép alapú speciális készülékkel történik. A méréseket legtöbbször felületi elektródákkal és elektromos ingerléssel végezzük (ENG - elektroneurographia), mely a beteg számára fájdalommentes. Az ENG az idegek vezetési sebességéről illetve az idegek mentén tovafutó ingerület nagyságáról nyújt információt. A módszerrel a mozgató– és érzőidegek is vizsgálhatók. A panaszok általában zsibbadás, fájdalom, esetleg izomsorvadás és ennek következtében izomgyengeség kialakulása.

Időnként szükség lehet kiegészítő EMG (elektromyographia) vizsgálatra, melyet az izomba szúrt tűelektróda segítségével végzünk. Ennek során a tű beszúrásakor vagy mozgatásakor csekély kellemetlenség előfordulhat. Az EMG az izomsejtek működéséről nyújt információt. Az izmok gyengesége, fáradékonysága, esetleg fájdalma, görcse vagy az izmok sorvadása utalhat izombetegségre.

Az EMG vizsgálat után a betegeknek orvosi szakvéleményt adunk, mely alapján a szükséges terápia - gyógyszeres vagy műtéti kezelés - megtervezhető. A lelet a vizsgálat során nyert görbéket és számszerű adatokat is tartalmazza, így a későbbi kontrollok során az összehasonlítás lehetővé válik.